Системи на кодирање:Cryptoworks

Go down

Системи на кодирање:Cryptoworks Empty Системи на кодирање:Cryptoworks

Пишување by dejanpetrusevski on Саб 1 Сеп 2012 - 1:13

Криптоворкс е еден од системите на кодирање кој никогаш не бил достапен за гледање пиратски ширум корисниците.До ден денес не доживува втора генерација на системот за кодирање,туку само очекувано доаѓа до промена само на картиците во нешто понови верзии кои ги исправуваат таканаречените багови или грешки на старите картици кои овозможуваа гледање на каналите пиратски,за кои не е платена предплата.Измислител и поранешен застапник на системот Криптоворкс е холандската компанија Филипс а пак самиот систем од самиот почеток го користи америчката компанија Виаком за дистрибуција на своите канали МТВ во кабловските мрежи.Денеска Криптоворкс користи за дистрибуција се поголем број на канали и со тоа докажува дека е доста квалитетен систем на кодирање која нуди добра заштита.Од 2006 година Филипс го продава Криптотек кој е дел од компанијата,Криптоворкс на Ирдето Аццесс.

Криптоворкс како и многу други системи користи картици за домашни корисници.Идентификацијата на самиот систем односно неговиот ЦА_ИД (кондитионал аццесс идентификацион) почнува со Од а завршува со некој број пример (Од06) и се разликува од корисник до корисник што не е исто со системите Виаццеес,Конакс или Сека/Медиагард но ист е со системите Ирдето 2,Награвизион 2 и Видеогард,кои помеѓу пакетите или каналите кои го користат нивното кодирање работат со помалку разлика во идентификацијата на кодирањето.Криптоворкс како и повеќето системи денеска базиран е на РСА алгоритам тоа значи дека сигурно не може пиратска картичка да биде Голд кард,Фан кард.Веќе тука ни е потребна доста побрза картица од типот на Титаниум кард,Пента кард или слична пример Опос,Титан.Некои од примерите во разликата во идентификација на кодирање кај Криптоворкс:

0d00-MTV Networks Cable / Digiturk
0d02 – Private Broadcasting / UPC Direct
0d03 – Czech Link / Xtra Music / Digiturk
0d04 – UPC Broadcasting
0d05 – ORF
0d06 – ITV Partner
0d07 – BFBS

Од погоре приложеното може да забележиме дека овој систем на кодирање го користат и некои поголеми пакети од Европа а и некои помакли и помлади како што е бугарскиот ИТВ Партнер.Турскиот Дигитурк со своите 700.000 претплатника е една од поголемите европски платформи додека пак УПЦ Директ со понудата на канали импресионира.До сега овие пакети се сретнуваат со проблеми околу модификацијата на оргиналните картици што овозможувало продолжување на илегална предплата или проширување на предплатата пример основниот пакет на полниот пакет.Модификацијата на картиците (МОСЦ)сеуште се главен проблем кај Турскиот Дигитурк пакет и средноевропскиот УПЦ Директ додека пакети како ИТВ Партнер немаат такви проблеми бидејки користат најнова генерација на картици која за сега не покажува можност на модификација.

Модификацијата го прескокнува турскиот Дигитурк картици од нова генерација добиваат послабитеи помалите пакети секако предпоставувате зашто!!! бидејки предплатник на основниот пакет на картицата не може да модифицира корисникот ќе мора да доплати за спортски/филмски канали за да може да ги следи а модификацијата за мал износ би била елиминирана.Дигитурк и ден денес има највеќе проблеми поврзани со модификацијата,поточно доста од претплатниците се снаоѓаат на пиратски начин да дојдат до целосните канали т.е целосниот пакет пиратски.

Ниту пак УПЦ Директ не беше во подобра ситуација УПЦ картиците се продолжувани или модифицирани од најмалиот пакет до целосниот пакет со многу малку труд.Со што доведува до доста губитци.И Дигитурк и УПЦ Директ решаваат да ги решат своите проблеми со промена на картиците а новите УПЦ картици се познати под името Биос в5 картиците се покажуваат доста сигурни сега за сега со што не овозможуваат манипулација над правата на картиците.

Криптоворкс до неодамна беше достапен по пат на комерциалните хакови односно цел УПЦ Директ пакет можеше да се прати со пиратските картици Пентакард таквиот начин на следење на УПЦ можеше да се следи одприлика 1 година со паузи привремено.Но за разлика од оргиналните картици Пентакард беше отпорна на напади.Проблемот кај гледачите на Пентакард картицата е тоа што при секое менување на клучевите кај оргиналните тие мораа да го чекаат апдејтот за да продолжат со следење пиратски.Пентакард овозможуваше следење на УПЦ пакетот преку Криптоворкс модулот и Конакс вграден кам или модул.Но покрај УПЦ Директ Пентакард овозможува пратење и на чешкиот пакет Чеш Линк на 28.5 исток кој е исто кодиран во Криптоворкс.

Едно време ниту пак Дигитурк не беше поштеден така да и тој беше достапен преку Пентакард картицата преку која можеше да се следат и ППВ каналите Салон 1-4.

Филипс а и самите корисници можеа да бидат задоволни бидејки пиратерија на системот се јавува во исклучиво комерцијални облици со тоа Криптоворкс може да се пофали како систем кој ги пребродува сите кризи и успева да се задржи стабилен цело време.Криптоворкс и понатаму ќе продолжи да се шири како систем на кодирање па кој и да го избере овој систем од пакетите нема да погреши.
dejanpetrusevski
dejanpetrusevski
вип член
вип член

мислења мислења : 753
поени поени : 1139
регистриран на 2012-01-20
хумор сателидџија
заблагодарен заблагодарен : 30

Преглед на профилот на членот http://serviskratovo.weebly.com/

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот